Yaarwerk Consultants
delen graag hun kennis

Versoepeling uitstel van belastingbetaling

In deze onzekere tijden krijgen wij vaak de vraag: wanneer kan er uitstel van belastingbetaling worden aangevraagd? Belangrijk natuurlijk, aangezien belastingbetaling voor iedere ondernemer een aantasting is van de in deze tijden zo belangrijke liquiditeit. Hieronder geven wij aan hoe het een en ander in zijn werk gaat.

Zoals je misschien weet, kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor deze aanslagen:

  • omzetbelasting (btw)
  • loonbelasting
  • inkomstenbelasting
  • vennootschapsbelasting

Loon- en omzetbelasting

Uitstel voor de betaling van de loon- en omzetbelasting kun je pas aanvragen na ontvangst van de naheffingsaanslag. Dit betekent dat je voor deze belastingen tijdig je aangifte indient, maar deze niet betaalt. In dat geval zal de Belastingdienst automatisch een naheffingsaanslag loon- of omzetbelasting opleggen. Pas na ontvangst van deze naheffingsaanslag kun je uitstel van betaling aanvragen. Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je graag verder!

Inkomsten- en vennootschapsbelasting

Als je voor dit jaar een voorlopige aanslag inkomsten- en/of vennootschapsbelasting hebt ontvangen die je moet betalen, dan kun je ook uitstel vragen voor de betaling van deze voorlopige aanslag(en).

Als je van mening bent dat jouw winst, volgens de voorlopige aanslagen over het boekjaar 2020 of 2019-2020 als gevolg van de coronacrisis, te hoog is vastgesteld, dan kun je deze verlagen. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald.

Let op!
Als je nu de voorlopige aanslag aanpast en aangeeft dat je de rest van het jaar geen winst meer verwacht, kan dit gevolgen hebben voor jouw definitieve aanslag. Heb je teveel betaald? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Maar heb je te weinig betaald, of teveel teruggekregen? Dan moet je bijbetalen. Wanneer je later in het jaar weer winst maakt, kun je het beste de voorlopige aanslag opnieuw wijzigen. Zo voorkom je dat je bij de definitieve aanslag moet bijbetalen.

Verzoek om bijzonder uitstel van betaling

Wanneer je bijzonder uitstel van betaling aanvraagt, krijg je automatisch een uitstel van betaling van 3 maanden. Er hoeft hiervoor geen bewijs te worden gegeven. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen.

Als je meer dan 3 maanden uitstel van betaling nodig denkt te hebben, kan de belastingdienst jou verzoeken aanvullende informatie aan te leveren (eventueel een verklaring van een derde deskundige). Over de voorwaarden van de verklaring wordt nog gesproken. Vanzelfsprekend kunnen wij het verzoek voor je indienen of jou hierbij assisteren. Bel je als we iets voor je kunnen doen?

Vraag alleen bijzonder uitstel aan als het nodig is
Waar je op moet letten is dat, indien achteraf blijkt dat je ten onrechte een beroep op bijzonder uitstel hebt gedaan, het mogelijk kan zijn dat de verzuimboete voor te late betaling toch niet wordt kwijtgescholden. Vraag dus alleen om uitstel als het echt nodig is!

Heb je hulp nodig?

Kom je er niet uit of kunnen we je ergens anders mee helpen? Je kunt op ons rekenen! Bel ons op 010 – 313 26 06 of stuur een berichtje naar ons via je Yuki domein.

Neem contact met ons op