Yaarwerk Consultants
delen graag hun kennis

Het nieuwe btw-identificatienummer

Belangrijke wijzigingen opkomst voor jouw eenmanszaak

Dit jaar nog ontvangen alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst.

In het nieuwe btw-identificatienummer is het burgerservicenummer (BSN) niet langer verwerkt. Dat moet zorgen voor een betere bescherming jouw privacy. Het nieuwe btw-identificatienummer is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven nu al, zodat je alvast de nodige voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van je boekhouder en/of accountant.

Het btw-identificatienummer is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van veertien tekens. Vanaf 1 januari 2020 moet je het btw-identificatienummer op je verkoopfacturen en website vermelden om je te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoe je aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat je je btw-identificatienummer tijdig doorgeeft aan je leveranciers.

Je behoudt je huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Deze nummers gebruik je in 2020

  • Btw-identificatienummer
    Voor al je zakelijke contacten (zoals verkoopfacturen, op je website, etc). Behalve de Belastingdienst.
  • Omzetbelastingnummer (OB-nummer)
    Voor al je communicatie met de Belastingdienst (zoals de btw-aangifte en correspondentie met de Belastingdienst).

Wat moet je doen?

  • Geef het nieuwe btw-identificatienummer aan ons door. De brief die je van de Belastingdienst hebt of gaat ontvangen, upload je in jouw Yuki domein. Zo kunnen wij jouw btw-identificatienummer tijdig verwerken in de administratie;
  • Het btw-identificatienummer tijdig aanpassen op je verkoopfacturen, website en op alle andere communicatie met zakelijke contacten.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met één van onze professionals. Wij helpen je graag verder.
Neem contact op