Yaarwerk Consultants
delen graag hun kennis

Van BV naar eenmanszaak

25 juli 2018 | ​Seven de Groot
“Een BV is voor mij de beste keuze”: een veel ingenomen standpunt van onze klanten. Maar is dit dan wel zo? Het kan interessant zijn om je onderneming in een ander ‘jasje’ te steken, waarbij je kiest voor een eenmanszaak in plaats van een Besloten Vennootschap. Je kunt van onderstaande voordelen profiteren bij een winst tot € 75.000. Het voordeel kan oplopen tot € 1.000 euro netto per maand.

Deze verandering kan veel fiscale voordelen met zich meebrengen, maar verandert niets in de operationele sfeer. Enkele voordelen zijn:

  • recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek, willekeurige afschrijving, de kleine ondernemersregeling en de onverrekende verliezen uit de Besloten Vennootschap kunnen worden verrekend bij de inkomstenbelasting;
  • gefaciliteerd een oudedagsreserve opbouwen als ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • geen verplichting meer om een DGA-salaris uit te keren;
  • minder administratieve verplichtingen, zoals het opstellen en deponeren van de jaarrekening.

Je kunt op twee manieren de Besloten Vennootschap naar een eenmanszaak omzetten, namelijk met een ruisende terugkeer of een geruisloze terugkeer.

Ruisende terugkeer
Een groot voordeel van de ruisende terugkeer uit de Besloten Vennootschap (in vergelijking met de geruisloze terugkeer) is dat de vennootschap niet verplicht opgeheven dient te worden. Hierdoor kunnen bepaalde vermogensbestanddelen in de Besloten Vennootschap worden achtergelaten, bijvoorbeeld opgebouwde pensioenrechten. Toch is het mogelijk dat de bestuurder van de BV besluit om de vennootschap alsnog te laten ontbinden, wanneer de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten voor het behouden van de BV.

Geruisloze terugkeer
De geruisloze terugkeer uit de BV is een complexe en omslachtige regeling met vele voorwaarden. Dit is echter wel de enige omzetting die ervoor kan zorgen dat het verlies uit de BV kan worden verrekend.

Deze overgang, zowel bij de ruisende als bij de geruisloze terugkeer, lijkt makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Het is daarom belangrijk dat je hierbij intensief begeleid wordt. Benieuwd of jouw rechtsvorm fiscaal optimaal is? Onze fiscaal gespecialiseerde partners adviseren je graag en wij doen verder al het werk, dus bel snel even!

Neem contact op met Yaarwerk of bel direct 010 – 313 26 06