Yaarwerk Consultants
delen graag hun kennis
Verbod privégebruik auto van de zaak

Het verbod op privégebruik van de auto van de zaak

Een auto die op bedrijfsnaam staat voor privé gebruiken klinkt zeer aantrekkelijk en gemakkelijk, maar vergis je niet. Hiervoor gelden namelijk regels die kortweg voor een verbod staan, maar daarover is veel verwarring en onduidelijkheid. Het is dus erg belangrijk dat je er als werkgever een goede controle op nahoudt.

Sommige werknemers rijden met een bedrijfsauto naar klanten. Tot zover is dat prima, maar als deze werknemers diezelfde auto voor privé zaken gebruiken, moet er een bijtelling plaatsvinden. Doordat er een verbod geldt op privégebruik, kan het zo zijn dat er geen kilometerregistratie voor de auto plaatsvindt en als de controle vanuit de werkgever gebrekkig is, kan dat problemen veroorzaken.

Mocht dit toch voorkomen, dan stelt de belastingdienst dat er een bijtelling moet plaatsvinden op de auto’s die de werknemers ter beschikking zijn gesteld. De inspecteur van de belastingdienst legt naheffingen op indien dat niet het geval is en dat heeft effect op de loonheffing. Het Hof stelt de werkgever die in beroep komt tegen een dergelijke aanslag in het ongelijk.

Dit komt omdat er weliswaar een verbod geldt op privégebruik, maar de werkgever dient dan wel de kilometerregistratie op orde te hebben en het privégebruik te controleren. Enige nuance is dat een bedrijfsauto op jaarbasis tot maximaal 500 km voor privé doeleinden gebruikt mag worden, mits dat aantoonbaar is.

Als dat niet aantoonbaar is en er is geen aanwezigheid van een rittenadministratie, dan blijft de aanslag van de belastingdienst grotendeels in stand en daar zul je de nadelige effecten van ondervinden. Dit alles is gebaseerd op een relatief recente uitspraak van Het Hof die je kunt raadplegen door hieronder op de link te klikken.

Hier vind je meer informatie over de rechtspraak

Voorkom naheffingen met Yaarwerk

Verbod privégebruik auto van de zaakZoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende regels waar je rekening mee dient te houden als je beschikt over een auto van de zaak. Dat geldt zowel voor de werkgever als de werknemer. Zorg dat er een rittenadministratie is, een kilometerregistratie en zorg dat het privé gebruik binnen de 500 km per jaar blijft.

Yaarwerk heeft veel ervaring met ondernemers die moeite hebben om de do’s en don’ts van elkaar te onderscheiden en dat is waarin wij je graag adviseren. Het is zonde om een hoge naheffing te moeten betalen als dat voorkomen had kunnen worden. We gaan graag met jou rond de tafel zitten om te kijken naar je situatie, de mogelijkheden en meer.

Voorkom dat er een onaangename situatie ontstaat met de belastingdienst en klop aan bij Yaarwerk voor meer advies en informatie. Of je nu één bedrijfsauto hebt of veel meer, wij kunnen je met onze expertise altijd helpen. Team Yaarwerk staat dagelijks voor je klaar om je hierin te ondersteunen en adviseren.

Meer weten over onze dienstverlening op dit onderwerp? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via 010 – 313 26 06.